Kako pomoći djetetu s vodenim kozicama

6080-Shingles-1

Vodene kozice nisu bauk, ali nisu niti najugodnija bolest. Navodno je manjoj djeci lakše podnijeti kozice nego starijima, pa smo se time i mi tješili kad je naš dvogodišnjak ‘ulovio’ svoje. Kako to obično i bude s dječjim bolestima, kad prođu osjećate se savršeno ok i možete savjetovati nekog drugog, ali kad vam se događa prvi put – koma je. Mi sada čekamo da otpadnu zadnje kraste kako bi otišli kod liječnika da posluša pluća i (nadamo se) službeno oglasi kraj ove bolesti. Kako smo pri kraju ove epizode, mislim da će možda nekome pomoći naše iskustvo, pa evo što smo mi naučili.
Hipermangan je i dalje najbolje rješenje
Kalijev permanganat (ili narodski – hipermangan) od kojeg voda za kupanje postaje blijedo ružičasta nije samo uspomena iz djetinjstva. Kroz maglu se sjećam da je ranije to sredstvo dolazilo u kristalima koji su se rastapali u vodi. Sada u ljekarni kupite otopinu, koja se dozira kapaljkom prema uputama ljekarnika, ali radi se o istom sredstvu. Dijete treba kupati u mlakoj vodi, i poslije kupanja nježno obrisati kako ne biste dodatno nadražili kožu. Posebno oprezan treba biti da otopina ne dospije u oči. Ne preporučuje se pudrati kožu, a bijele paste kojima su nas mazali dok smo bili mali danas liječnici više ne preporučaju.
Mi smo dijete kupali i nekoliko puta na dan kad je bio u najgoroj fazi – drugi, treći, četvrti dan, kad svako tolko iznikne neka nova vodena kozica – i stvarno je pomagalo. Čim bi bio u kupki ponašao bi se opušteno, nije ih niti gledao, kao da ga uopće ne smetaju.
Nokti su važni
Čisti, kratki noktići jako su važni kad dijete ima kozice. Naš mališan je preko dana bio super dobar i nije se puno češkao, ali noću je nesvjesno u snu ipak grebao. Kako je grebanje instinktivna reakcija, njegove ruke smo prali i češće nego inače i jako sam mu pažljivo čistila nokte, pogotovo prije spavanja. Ako se već mora grebati, da to radi čistim rukama. Neki djeci stavljaju mekane rukavice, ali ne znam tko bi dvogodišnjaka uvjerio da ide tako spavati, pa ovu metodu nisam ni iskušavala.

lexoderm
Krema za ublažavanje svrbeža
Mi smo uzeli jeftiniju varijantu od dvije kreme za svrbež kod vodenih kozica koje su nam ponudili u ljekarni. Radi se o Lexodermu (i ova košta 90 kuna, pa toliko o jeftinoći) i nama je pomogla. Nakon kupanja i nježnog sušenja nanosili smo tanki sloj na kozice, i činilo se da mu je stvarno lakše. U ovom proizvodu s kremom dolazi i dezinfekcijsko sredstvo, koje možete koristiti između kupanja, naravno – prvo dezinfekcija, onda krema. Na jako izgrebane kozice , gdje je koža bila oštećena do krvi nismo stavljali kremu.
Pazite na oči
Kozice koje su blizu očiju najbolje je ne tretirati ničim. Kako je nama lijepo rekla pedijatrica – potencijalna šteta je prevelika, a sve kozice će proći, pa tako i te nezgodne. Kozice mogu nastati na neobičnim mjestima (na vlasištu i spolnim organima, u ušima, čak i u ustima), i vjerojatno su te i najgore za podnijeti. Naš mališan je jednu imao na samom rubu oka, kod donjih trepavica i svako toliko bi krenuo trljati oko. Moje rješenje je bilo to da mu svrnem pažnju na nešto drugo, i nježno maknem ruku, i to je palilo.
Ostanite u kući – sami
Fore tipa ‘dovest ću svoje dijete, neka pokupi kozice, pa da to riješimo’ nisu dobra ideja. Djeca s vodenim kozicama trebaju biti u izolaciji, u toplom i sigurnom okruženju doma. Ne samo zbog drugih, nego i zbog sebe. Dijete s vodenim kozicama može se super ponašati i djelovati kako mu nije ništa. Naš mališa nije imao temperaturu, po danu se nije puno ni češkao i uopće nije bio razdražljiv (a prvih nekoliko dana mnoga djeca teško podnose, barem tako kažu druge mame). Zapravo, da nije izuzetno loše spavao, bilo bi kao da i nije bolestan. Ali zaraza vodenim kozicama znači da je imunitet oslabljen i prijateljičin tata koji je pedijatar nas je posebno upozorio – nemojte se uljuljkati. Tak oslabljeni imunitet može značiti da će lakše oboljeti od neke druge bolesti, ako ne budete oprezni. Zato otkažite goste, makar su svi i preboljeli kozice. Bolje biti oprezan, nego zažaliti.
Noći su gore od dana
Barem su nama bile. Noću se jače češkao, i pred spavanje i u snu. Bilo je jako teško uspavati ga, jer bi se počeo češkati i razbudio. Osim toga, nije niti bio dovoljno umoran da zaspi u vrijeme kad bi inače zaspao. Cijeli dan u kući, bez trčanja na svježem zraku učinio bi svoje, a svrbež svoje. Zato smo prije spavanja obavezno odradili produljenu kupku s hipermanganom i pomirili se s tim da par dana nećemo poštivati uobičanu rutinu spavanja. On kao da je znao da mu je gore kad legne, pa je želio dulje ostati budan – i to smo mu dozvolili. Čim su se kozice počele pretvarati u kraste, i spavanje se popravilo, a večernju rutinu smo vratili u normalu.
Dosada je neprijatelj
Sve ostalo je logično – zdrava prehrana, dovoljno tekućine…i zabava! Teško je malom djetetu koje je inače često vani objasniti da nema van, niti danas niti sutra. Znala sam da je našem mališanu dosta kad je nakon pet dana bolesti pitao hoće ići sutra u vrtić. Naravno da se svi trudimo zabaviti djecu kad su bolesna i učiniti da im brže prođe vrijeme. Kad imaju vodene kozice to je možda i važnije nego inače, jer svaki put kad im je dosadno kao da se sjete da ih svrbi pa se krenu češkati. Zato smo mi stalno smišljali nove aktivnosti.
Eto, tako je nama bilo. Ako još niste preboljeli, želim vam što bezbolnije iskustvo (kažu da većina djece preboli kozice prije pete godine). Ako ste vi svoje kozice već odradili, imate li neki savjet koji bi dodali?

Leave a comment